Degustacja win francuskich i kuchni francuskiej – relacja

Degustacja win francuskich i kuchni francuskiej w Sokołowcu

W dniu 26 października odbyła się degustacja win francuskich i dań kuchni francuskiej. Przybyli goście, m. in. z Krakowa, Wrocławia, Świdnicy, Włocławka, Bolesławca, cieszyli oczy, nos i usta winami z Bordeaux, Alzacji i Langwedocji. Wina pochodziły z firmy importującej Hermitage, której właściciel zaprezentował zebranym 6 win, opowiadając o ich producentach, szczepach winorośli i środowisku w którym powstały. Degustowano:

  • Picpoll de Pinet  2012 r.,  winnica Montagnac, Coteaux du Languedoc. Wino lekkie o aromatach owoców cytrusowych i kwiatów. Świetne do lekkich przystawek z owoców morza.

Srebrny medal na konkursie win Langedoc – Roussillon.

  • Pinot Gris 2009r., Domaine Schoffit, AOC Alsace. Wino dobrze zbudowane, krągłe, długie, z lekkim dymnym akcentem. Wyborne do pasztetu z wątróbek drobiowych i bogato przyprawionego duszonego drobiu.
  • Viognier 2010 r.,  Chateau Camplazens, Vin de Pays d’Oc. Wino fermentowało I dojrzewało 6 miesięcy w beczkach dębowych. Pozwala delektować się aromatem moreli i owoców egzotycznych. Harmonizowało z drobiem, z łososiem w cytrusach.
  • Chateau Laroche Joubert 2010 r.,AOC Cotes de Bourg,
  • Syrah 2012,  Chateau Camplazens, Vin de Pays d’Oc.  Wino o bogatym nosie z nutami lukrecji, fiołków, przypraw; w ustach pełne, krzepkie o gładkich taninach.

Srebrny medal w konkursie „ Syrah du Monde 2013”

  • Chateau le Bourdieu 2009 r., AOC Medoc, Cru Bourgeois.

Jedynym winem spoza  Francji było wino z winnicy Agat – kupaż Ronda i Regenta z 2012 r. W opinii gości, gospodarze nie musieli się wstydzić; z powodzeniem towarzyszyło karkówce przygotowanej z dodatkiem tego wina .

Winom towarzyszyła degustacja potraw z różnych regionów Francji, przygotowywanych przez mistrza kuchni Wojciecha Harapkiewicza.

Kolejno podawano następujące potrawy:

  1. Pasztet drobiowy z galaretą winno jagodową. Chutnej jabłkowo – ananasowy.
  2. Duo rybne z marchewkowo-brzoskwiniowym musem z nuta imbirową.
  3. Owoce morza w sosie skorupiakowym.
  4. Łosoś w cytrusach z ananasem.
  5. Zupa Cebulowa z grzanką.
  6. Cykorie faszerowane sałatka z soczewicy.
  7. Kurczak z orzechami i miodem.
  8. Sałatka z buraków i brokułów z sosem anchois.
  9. Karkówka gotowana w winie Agat z sosem denigase.
  10. Tymiankowe kotleciki z panierce słonecznikowej podawane z grilowanymi warzywami.
  11. Schab Dijon
  12. Alsace Cassoulet
  13. Kapusta Alsace.

Trudno opisać bogactwo doznań zapachowych, smakowych i wzrokowych, to trzeba było spróbować.

Część potraw serwowano na czarnych i brązowych łupkach, które tworzyły doskonałe tło dla misternie przygotowanych i udekorowanych przekąsek. Łupki oraz dekoracje  kamienne z kolekcji gospodarzy, harmonizowały z wnętrzem sali biesiadnej o ścianach zbudowanych z naturalnych, lokalnych kamieni.

Przerywnikiem w trakcie biesiady była prezentacja slajdów ukazujących piękno przyrody i zabytków Krainy Wygasłych Wulkanów. Prezentacji dokonał Piotr Norko- znany przewodnik dolnośląski, mieszkaniec Świerzawy, miłośnik i znawca przyrody i zabytków naszego regionu, doskonały fotograf i niezrównany gawędziarz. Swoimi zdjęciami i opowieściami przekonał zebranych, że Kraina ta urzeka swoim pięknem o każdej porze roku i warta jest ponownych odwiedzin.

Zapraszamy na kolejne wieczory tematyczne w Agacie!

Fotorelacja z Wieczoru win francuskich w Winnicy Agat. Październik 2013. Zdjęcia autorstwa Iwony Kunc-Leszek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *