Wino – szkolenia

1. SZKOLENIE WEEKENDOWE SKIEROWANE DO MIŁOŚNIKÓW WINA

A. Szkolenie obejmujące: zagadnienia z zakresu podstawowej wiedzy o winie,
jego powstawaniu, klasyfikacji win w Unii Europejskiej, umiejętności czytania etykiet, serwisu wina, zasad degustacji oraz doboru win do potraw, walorów zdrowotnych win.

B. Szkolenie z zakresu degustacji win, w tym:
prawidłowe warunki prowadzenia degustacji, analiza wzrokowa, węchowa, smakowa,
rozpoznawanie aromatów, progi wrażliwości , słownictwo opisujące walory win, wady wina i ich przyczyny, wzajemne oddziaływanie smaków.

C. Szkolenie z zakresu uprawy winorośli, w tym:
Wybór stanowiska pod winnicę, dobór odpowiednich szczepów winorośli, opracowanie planu nasadzeń, sposoby prowadzenia winorośli, prace pielęgnacyjne, ochrona przed chorobami i szkodnikami, cięcie, zbiory.
D. Szkolenie z zakresu wytwarzania wina, w tym:
Wybór właściwego momentu zbioru winogron, sposoby produkcji win białych, różowych i czerwonych, win musujących oraz win wzmacnianych, występujące zagrożenia dla jakości wina na poszczególnych etapach produkcji, niezbędne urządzenia i maszyny,
techniki postępowania w trakcie produkcji.

Warunki:
Grupy minimum 8 osób do 15 osób.
Czas trwania 8 godzin ( możliwe rozłożenie zajęć na 2 dni)
Cena od uczestnika 150 zł. Zainteresowanym oferujemy nocleg w cenie 40 zł/ doba, wyżywienie: śniadanie 15 zł, obiad lub obiadokolacja 28 zł.


 

2. SZKOLENIE SOMMELIERSKIE I stopień

PODSTAWOWE WIADOMOŚCI O WINACH I INNYCH ALKOHOLACH

  1. Wino w restauracji
  2. Serwowanie win i innych alkoholi
  3. Przygotowanie i sposób przeprowadzenia degustacji win
  4. Technika degustacji
  5. Wpływ klimatu, położenia, gleby i szczepu winorośli na walory smakowe i zapachowe.
  6. Wpływ stosowanych technologii na cechy organoleptyczne produktów
  7. Klasyfikacja win i mocnych alkoholi, czytanie etykiet
  8. Dobór win do potraw
  9. Wymagania dotyczące transportu i przechowywania win.
  10. Degustacja win.
  11. Walory zdrowotne win.

*Kurs realizowany będzie w trakcie 6 dni w wymiarze 48 godzin wykładów i ćwiczeń, ( trzy dwudniowe spotkania).
*Cena kursu 1200 zł od osoby. Cena kursu obejmuje również zestaw materiałów szkoleniowych oraz degustację win i potraw.
*Kurs zakończony będzie egzaminem. Osoby z pozytywnym wynikiem egzaminu otrzymują świadectwo ukończenia kursu i certyfikat.


 

3. SZKOLENIE SOMMELIERSKIE II stopień
Szkolenie II stopnia dotyczy najważniejszych regionów winiarskich Świata
oraz typów win i mocnych alkoholi.
PAŃSTWA I REGIONY

  1. Francja
  2. Bordeaux
  3. Burgundia, Azacja
  4. Dolina Loary, Południowy Zachód
  5. Dolina Rodanu, Prowansja
  6. Langwedocja, Roussillon
  7. Włochy
  8. Piemont, Lombardia, Sycylia
  9. Veneto, Toskania
  10. Hiszpania
  11. Rioja, Ribera del Duero, Toro
  12. Katalonia, Navarra, Galicja
  13. Kastylia- La Mancha, Andaluzja
  14. PortugaliaNiemcy, Szwajcaria, Austria
  15. Czechy, Słowacja, Węgry, Rumunia, Bułgaria
  16. Macedonia, Grecja, Izrael, Liban
  17. Ameryka Północna ( USA, Kanada), Meksyk
  18. Ameryka Południowa ( Chile, Argentyna, Urugwaj)
  19. Australia, RPA, Nowa Zelandia.

TYPY WIN I MOCNYCH ALKOHOLI

  1. Wina musujące ( Szampan, Cremant, Cava, Sekt, Spumante)
  2. Wina słodkie ( Bordeaux, Węgry- Tokaj, Porto, Sherry, Madeira, Malaga, Włochy, Niemcy, Austria, Grecja)
  3. Wina Nowego Świata i Europy- podobieństwa i różnice
  4. Wódki czyste, Cognac, Armagnac, Brendy, Winiak, Calvados, Whisky- Whiskey, Tequila, Rum, Gin, Wódki słodkie, Likiery, Kremy, Bittery.